5 tips till entreprenörer

Entreprenörskap är den nya oljan, säger många. Ändå finns det många dolda faror för en spirande entreprenör. Här är våra bästa tips till de som överväger att bli, eller redan är, entreprenör.

 

  1. Sätt dig in i offentliga stöd

Som nyetablerad entreprenör är det bra om du bekantar dig med vilka typer av offentliga stöd som kan vara till nytta för dig.

SkatteFUNN står för skatteavdrag för forskning och utveckling inom ett nyskapande näringsliv. Detta är ett populärt system som syftar till att stimulera tillväxten av nystartade företag inom näringslivet, så det kan vara klokt att börja jakten på finansiering här.

SkatteFUNN bildades 2002 i syfte att motivera norskt näringsliv att öka sina investeringar i forskning och utveckling. SkatteFUNN är ett rättighetsbaserat skatteavdragssystem. Alla norska företag som arbetar med forskning och utveckling kan ansöka till Forskningsrådet för godkännande om rätten till att få skatteavdrag.

Besök SkatteFUNN:s webbsida för att ta reda på om du har rätt att få stöd.

 

  1. Tillbringa tid på rekrytering

Vanliga jobbportaler som Finn.no och Nav.no utför ingen kontroll av de som söker jobb. Detta medför en hel del ”brus” i ansökningsprocessen, som kan ge upphov till felanställningar för dig. Felanställningar kostar en massa pengar, vilket nystartade företag inte har råd med. Därför är det viktigt att ta god tid på sig och vara noggrann i urvalet.

Fundera på om du ska använda dig av ett bemanningsföretag som Proffice eller Experis när du söker efter dina första anställda. Ett sådant kommer att göra jobbet lättare för dig, då professionella rekryterare kommer att hitta rätt kandidater för dig och ditt företag. Dessutom erbjuder de uthyrning av personal i samband med projektrelaterat arbete, snarare än fast anställda, vilka återigen kan bli kostsamma vid en felanställning.

 

  1. Tänk stort

I Silicon Valley i Kalifornien tänker alla stort. Det ger resultat: Facebook, Google och Snapchat  är företag som alla har sina rötter i teknik- och innovationsmiljön i Silicon Valley. I Norge är vi ofta lite för försiktiga när det gäller att tänka stort – Jantelagen gör sig till känna.

Som entreprenör gör du rätt i att inte hålla tillbaka. Glöm Jantelagen, tro på dig själv och din idé. De flesta inom näringslivet har respekt för människor som vet vad de vill och vad de vill ha. Acceptera inte ett nej för och vässa armbågarna för att ta dig dit du vill.

 

  1. Håll de fasta kostnaderna nere

I startfasen är det viktigt att fokusera på kostnaderna. Håll de fasta kostnaderna till ett minimum, så att du överlever den tuffa startfasen. Lär dig att skilja mellan ”bra att ha” och ”måste ha”.

Överväg att omförhandla ditt telefonabonnemang, vare sig du har  Telia eller Telenor, och fundera på om du ska nyttja samköpstjänster för el från aktörer som Eneas. Om du har lokal i en byggnad med flera företagare eller andra verksamheter, kan gemensam elmätning vara ett utmärkt sätt att spara pengar på elräkningen; då fördelas kostnaderna för gemensamma utrymmen jämnt.

Det kan finnas en hel del pengar att spara på till synes små förändringar som dessa. Dessa lättsparade pengar kommer väl till pass till andra saker I startfasen.

 

  1. Ge inte upp

Uppstarten är full av upp- och nedgångar. Stora företag som Pinterest höll på i 3–4 år innan de plötsligt nådde stor framgång. Förbered dig på flera år av hårt arbete och tro inte att det kommer bli en dans på rosor. Det är bättre att bli positivt överraskad av en tidig framgång än nedbruten av att vänta på det stora genombrottet.

Ge inte upp. Kom ihåg att om du gör något som du brinner för, kommer du inte ens känna att du jobbar.

Lycka till!