Jämför lån, spara pengar – våra bästa tips

Axo Finans är en av våra partners. Axo Finans jämför bankernas villkor för dig och återkommer med det bästa erbjudandet redan samma dag! Du slipper förhandla med banken och hjälper dig samtidigt under hela processen.

Axo Finans kontaktar bankerna åt dig

När du ansöker om lån genom Axo Finans skickar vi din ansökan till flera banker och långivare samtidigt. Oavsett hur många banker vi skickar din ansökan till, får du bara en kreditupplysning hos UC. Vårt mål är att förenkla ansökningsprocessen för dig, så att du enkelt kan hitta det bästa låneerbjudandet. Om du behöver assistans för att ansöka om lån kan våra duktiga rådgivare hjälpa dig. Du får svar på ansökan inom kort och kan själv jämföra låneerbjudandena.
Klicka här för att läsa mer om att ansöka om lån.

Privatlån när du behöver det

Ska du starta ett projekt där du inte vet vad slutkostnaden blir? ? Eller ska du kanske köpa något men har inte tid att spara? De flesta har upplevt att det kommer en räkning i brevlådan som man inte hade förväntat sig och därför saknar pengar till att betala den. Då kan lösningen vara att ta ett privatlån. 

Renovering – Oförutsedda utgifter

Vad gör du till exempel om kylskåpet går sönder eller om rören i badrummet börjar läcka? Sådana reparationer och utbyten kan inte vänta eftersom det kan leda till ännu större skador och utgifter på din fastighet. Om du inte har sparat ihop pengar till sådana oförutsägbara händelser, så kan det vara en lösning att ansöka om privatlån.

Andra ansöker om lån för att åka på semester eller göra verklighet av andra planer. När du ansöker om privatlån behöver du vanligtvis inte ange anledningen till varför du söker lån. Du kan därför använda pengarna till precis det du önskar. Med ett privatlån får du därför den ekonomiska flexibiliteten som du behöver, oavsett vilka omständigheter det rör sig om.

Vad är ett privatlån?

Ett lån är i grunden ett avtal mellan två parter där den ena ställer kapital (pengar) till förfogande, medan den andra parten åtar sig en förpliktelse att betala tillbaka pengarna. Ett privatlån är ett lån som bankerna kan ge dig, utan att du behöver lämna någon form av säkerhet såsom bostad, bil eller annan tillgång. Som jämförelse är bostaden säkerheten vid ett bolån. För banken innebär ett privatlån en större risk att inte få tillbaka pengarna. Därför sätter banken en högre riskpremie (ränta) på lånet. Därför är det dyrare att ta ett privatlån än ett bolån. I gengäld är det billigare att ta ett privatlån än att ta dyra smålån och krediter.

Ett lån utan säkerhet kallas även för blancolån. Du kan läsa mer om det här.

Les mär om:

Hos Axo Finans kan du ansöka om privatlån från 10 000 kronor och upp till 600 000 kronor. Eftersom vi skickar din ansökan till flera banker och långivare, ökar chansen för att du ska få ett erbjudande som du blir nöjd med. Du får svar på ansökan samma dag och kan själv jämföra och bestämma vilket erbjudande som passar dig bäst. Om du tackar ja, så kommer pengarna finnas på ditt konto inom ett par dagar.

Samla lån

Om du har smålån och kreditskulder eller har handlat mycket på avbetalning bör du undersöka möjligheten att samla lånen. Detta innebär att ta ett nytt lån för att lösa de gamla skulderna, så att du bara har ett lån att hantera. För att det ska löna sig att samla flera mindre lån till ett stort lån måste du se till att du får en lägre ränta på det nya lånet än den du hade på de gamla lånen. Detta kan du göra på följande sätt:

Gå igenom alla dina skuldavtal
Skriv ner vilka typer av räntor och avgifter du har på de gamla lånen
Skaffa dig en översikt över din totala skuld och hur mycket du betalar i månaden för lånen

När du har kommit fram till ett samlat belopp och hur mycket du betalar i räntor samt avbetalningar varje månad, kan du skicka in en ansökan om att samla lånen via Axo Finans. I ansökan fyller du i din totala skuld och hur lång avbetalningstid du önskar. Därefter skickar vi din ansökan till alla våra samarbetspartners.

Vi tar bara en kreditupplysning hos UC, så behöver du inte bekymra dig om att kreditvärdigheten ska påverkas negativt på grund av att du ansöker hos många banker. Du får snabbt svar från de olika bankerna och långivarna, sedan kan du själv jämföra vilket erbjudande som kommer vara mest lönsamt för dig.

På denna sida hittar du de vanligaste frågorna och svaren om att samla lån.

Så jämför du låneerbjudandena
Efter att du har skickat in en ansökan om lån gör bankerna en bedömning av din förfrågan. Om ansökan godkänns, får du ett erbjudande som är baserat på lånets storlek och din ekonomiska situation. Ibland kan du få lite varierande erbjudanden från bankerna. Det beror på att de har skilda interna riktlinjer att förhålla sig till.

Lånets kostnad ser du på räntan. Att jämföra de olika räntorna är därför ett bra ställe att börja på när du är ute efter det bästa privatlånet. Den nominella räntan anger grundkostnaden för lånet, medan den effektiva räntan visar den nominella räntan plus avgifter och kostnader för lånet. Du måste därför titta på den effektiva räntan för att ta reda på den faktiska kostnaden för lånet.

Dessutom bör du sätta dig in ordentligt i kreditavtalet som reglerar förutsättningarna för lånet. Här finner du villkor och upplysningar som du måste förhålla dig till under hela lånets löptid. Vi rekommenderar att du sätter dig in i vad som kan ske om du får problem med att betala tillbaka lånet. Det billigaste lånet kommer inte längre vara så billigt, om det slutar med skyhöga förseningsavgifter.

Om du ska samla gamla lån och krediter är det viktigt att du väljer ett erbjudande som har en lägre ränta än den du betalar idag. Detta kan spara mycket pengar åt dig varje månad, något som kan hjälpa dig att bli kvitt skulden snabbare. Genom att samla gamla skulder kan du ta tillbaka kontrollen över din ekonomi och frigöra pengar som du kanske behöver till andra saker. Det är enklare att få bättre ränta och villkor med ett större lån, än om du har många små.

Skicka ansökan om lån

Det är enkelt att skicka en låneansökan genom Axo Finans. Vi använder BankID som förenklar ansökningsprocessen, såväl för dig som kund som för institutionerna som lånar ut pengar. När du ansöker om lån via Axo Finans är det lätt och överskådligt att fylla i det elektroniska ansökningsformuläret. Du behöver bara fylla i hur mycket du vill låna samt hur lång avbetalningstid du önskar. Därefter gör vi resten åt dig.
För att du ska få din låneansökan beviljad via Axo Finans, måste du uppfylla våra villkor:

  • Du måste vara över 20 år gammal
  • Du måste ha en fast inkomst på minst 10 000 kronor i månaden
  • Du måste vara fast anställd, ha vikariat, eget företag eller vara pensionär
  • Om du inte uppfyller dessa villkor kan du ändå skicka in en ansökan om lån, men då finns det en stor risk att din ansökan får avslag. Om du ansöker tillsammans med en medlåntagare, ökar chanserna för att din ansökan beviljas.